Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA BARA ĐURO MARKOVIĆ ISTAKAO

Mjesto logora mora imati obilježje

BAR – Na 15. sjednici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara za predsjednika je ponovo izabran Đuro Marković. Govoreći o dosadašnjem radu i planovima tog udruženja, on je istakao da ima moralnu obavezu da ukaže i na nešto što nije urađeno – izgradnju spomen-obilježja na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora u Baru.

– Prvobitna ideja, još 1972. godine, bila je izgradnja spomen-parka površine 20 hiljada kvadratnih metara. Nakon toga, površina namijenjena za spomen- park smanjena je na četiri hiljade kvadrata, a 1988. oivičene su saobraćajnice kroz spomen-park i donesene kamene gromade. Onda je 2003. godine urađen novi projekat i postavljen kamen temeljac, ali je tu sve stalo. Ovih dana došli smo do rješenja Zavoda za zaštitu spomenika, po kome je koncentracioni logor u Baru uveden u registar spomenika kulture pod oznakom „5M136 Bar”, po rješenju iz 1967. godine. Uradili smo premjer znatno smanjene katastarske parcele, a naše udruženje će svim silama nastojati da na mjestu stradanja crnogorskih rodoljuba konačno bude postavljeno spomen-obilježje – kazao je Marković.

Skupštini Udruženja boraca prisustvovao je i predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić, koji je istakao da je rad tog udruženja dragocjen jer čuva vrijednosti i tekovine ustanka i antifašističke borbe crnogorskog naroda. Markoviću je poželio da istraje u svom naumu, ističući da postoje uslovi da se u izgradnju spomenika uključe Vlada Crne Gore, Zavod za zaštitu spomenika i Opština Bar. Potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Ljubo Sekulić kazao je da je barska organizacija jedna od najboljih. On je posebno istakao nemjerljiv doprinos sada pokojnog Nikole Masoničića u radu te organizacije. Skup su pozdravili i Đoko Stanović, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Ulcinja, Iso Matezić, predsjednik Udruženja penzionera Bara, i Selim Aručević, predsjednik mjesnog odbora antifašista Ostrosa. Pored 37 delegata, skupštini su prisustvovali i članovi predsjedništva SUBNOR-a Crne Gore Ćetko Radonjić i Branka Nikezić. Skupština, koju je vodio Čedo Niković, usvojila je i predloge da se organizuje naučni skup o djelu Nikole Masoničića. Na skupštini je izabran Opštinski odbor Udruženja boraca NOR-a i antifašista, koji čine: Špiro Niković, Mirko Brzić, Miodrag Tanjo Masoničić, Rajko Vujačić, Jovan Popović, Bosa Pavićević, Slobodanka Đurišić, Vesna Iličković, Stanislav Ratković, Roko Bardić, Selim Aručević, Adem Ramušević, Asan Nikezić, Đuro Marković, Slavica Dejić, Ivica Petranović, Marko Brnjada i Jozo Filipović.

D.S.

D.S.

Izvor:

 

 

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=570945&datum=2016-10-31&naslov=Mjesto% 20logora%20mora%20imati%20obilje%BEje