Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DAN EVROPE I DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM OBILJEŽEN ŠIROM CRNE GORE

EU potrebnija više nego ikada

PODGORICA – Izazovi sa kojima se danas suočavamo ukazuju na to da je Evropa sada potrebnija više nego ikada. Svi zajedno moramo da se borimo da bismo zaštitili temelje na kojima počiva Evropska unija, čiji ćete i vi građani postati nakon pristupanja Crne Gore - poručio je juče šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u našoj zemlji Andre Lis.

On je na svečanosti, koja je povodom obilježavanja Dana Evrope održana na platou ispred EU info centra, kazao da je to datum kada se slave različitosti koje Uniju čine bogatom.

Podgorica - Slavimo mir i jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti. Evropska unija su njeni ljudi, njene ideje, njene slobode. Zato moramo biti ponosni na sve što je Evropska unija ostvarila od dana svog nastanka - kazao je Lis.

Učenici Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“, koji 9. maja proslavljaju i Dan škole, u čast proslave došli su na biciklima do EU Info centra promovišući na taj način zdrave stilove života.

Više od 400 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada država članica Evropske unije proba tradicionalna jela koja su pripremili zaposleni u ambasadama.

Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima dali su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova.

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Udruženje boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, delegacija iz Uprave glavnog grada i srednjoškolci položili su juče vijence i cvijeće na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Da odaju počast stradalim borcima, juče su na Goricu došle četiri generacije. Jedna od najstarijih bila je osamdeset četvorogodišnja Desanka Peličić, bratanična narodnog heroja Zarije Vujoševića koji je poginuo u bitki na Konjici.

Najmlađi je bio petogodišnji Lazar Vukašinović, iz partizanske porodice, koji je s petokrakom na kapi došao sa ujakom da zahvali herojima na slobodi koju ima.

Dan Evrope i Dan pobjede nad fažismom obilježen je i u ostalim crnogorskim opštinama polaganjem vijenaca na spomen- obilježja palim borcima i žrtvama.

Nikšić

Taj datum obilježen je u Nikšiću polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik rodoljubima pod Trebjesom.

Nekadašnji predsjednik opštine Stevo Goranović izrazio je nadu da su mlade generacije svjesne da je „ovo veliki datum u istoriji bivše Jugoslavije, a posebno Crne Gore“.

Potpredsjednik opštine Radoš Šućur je najavio da će uskoro biti saniran dio spomenika, koji su vandali nedavno uništili.

Herceg Novi

U Herceg Novom vijenci su položeni na spomen-obilježje palim borcima i žrtvama fažizma na Savini.

Na spomenik Bezmetković vijence su položili i generalni konzul i konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović i Slobodan Bajić. Kako je kazao predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Petar Vlaović, u zemlji punoj različitosti kakva je Crna Gora, svi moramo stati u odbranu antifašističkih vrijednosti.

Mojkovac

Delegacija opštine Mojkovac, na čelu sa predsjednikom opštine Dejanom Medojevićem, povodom Dana pobjede nad fašizmom, zajedno sa DPSom i Udruženjem boraca NOR-a i antifašista, položila je juče vijence na spomenik u centru grada i na partizansko spomen- groblje Grotulja.

Vijenac su, kao i prethodnih desetak godina, odvojeno, pola sata kasnije, na spomenik u centru Mojkovca položili SNP i Opštinska organizacija SUBNOR- a.

Bijelo Polje

Vijenci su položeni i u Bijelom Polju. Predsjednik te opštine Džemal Ljušković istakao je da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva i da je malo gradova sa tako ponosnom i slavnom prošlošću kao što je Bijelo Polje, za šta zahvalnost pripada svim učesnicima NOB-a.

U Danilovgradu su vijenci položeni na spomenik palim borcima na Trgu ,,9. decembar“, u Kotoru je ovaj datum obilježen rodoljubivim stihovima i pjesmama Milosava Miška Prelevića i Marinka Pavićevića, zatim posjetom spomenobilježju učenika OŠ „Njegoš“ uz dužnu poštu borcima za slobodu. U Rožajama su najviši lokalni zvaničnici na čelu sa predstavnicima Opštinskog odbora SUBNOR-a i antifašista i izviđača položili vijenac na spomenik borcima NOR-a.

Delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore položila je u subotu vijenac na spomenik žrtvama Bitke na Neretvi u čast sjećanja na one koji su u ovoj bici izgubili život. Delegaciju je predvodio predsjednik SUBNOR-a Borivoje Banović, a prisutni su bili i predstavnici iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Makarske kao i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

CGO: Njegovati evropske i antifašističke vrijednosti

Iz Centra za građansko obrazovanje povodom 9. maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom poručili su da se razvoj crnogorskog društva mora zasnivati na evropskim i antifašističkim vrijednostima.

Saradnica na programima u CGO Tamara Milaš ocijenila je da na putu ka EU Crna Gora ostvaruje napredak u tehničkom smislu, ali i da ćemo „suštinski prepoznavati tek kad u crnogorskom društvu budu živjele evropske i antifašističke vrijednosti poput slobode, mira, bezbjednosti, tolerancije, solidarnosti, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava“.

Ona je poručila da ne tako davna crnogorska prošlost ne smije biti zaboravljena.

Članstvo u EU šansa za sjever

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija razgovarali su juče sa građanima Žabljaka i Pljevalja o Evropskoj uniji i poručili da je članstvo velika razvojna šansa i da će najveće koristi osjetiti sjeverne opštine.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović upoznao je prisutne s mogućnostima koje su na raspolaganju u okviru četiri bilateralna programa sa zemljama susjedima, dva trilateralna programa koji predstavljaju novinu (Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora i Italija – Albanija - Crna Gora).

Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević izrazio je zadovoljstvo što je povodom obilježavanja Dana Evrope upriličen svečani program uz uvjerenje da će Crna Gora i Žabljak u bliskom periodu slaviti ovaj značajni evropski datum ne kao zemlja koja teži evropskom putu već kao punopravna članica u njenoj porodici - kaže se u saopštenju. Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić ukazao je na uspjeh koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu kroz otvaranje 22 pregovaračka poglavlja.

(Ekipa Pobjede)

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-05-10/#7/z