Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BURNE REAKCIJE ZBOG „RAVNOGORSKOG POKRETA“

Oživljavanje četničke ideologije

PODGORICA – SUBNOR je iznenađen što je Ministarstvo unutrašnjih poslova registrovalo NVO „Ravnogorski pokret u Crnoj Gori“, organizaciju koja, kako su istakli, otvoreno propagira fašističku ideologiju i njen program i zahtijeva prekrajanje istorije i istine o ulozi Draže Mihailovića i četnika u Drugom svjetskom ratu.

Vrijeđanje NOB-a

- Drsko i nečuveno vrijeđanje slavne NOB, hiljade poginulih partizanskih boraca i ogromnog broja nevinih žrtava četničkih pogroma, registrovanjem „Ravnogoraca“, omogućavanjem da ostvaruju program „kame i krvi“ direktno se udara u državno i društveno biće Crne Gore, u njen međunacionalni i međuvjerski suživot – navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Oni podsjećaju da su „samo na sjeveru Crne Gore četnici (prema sopstvenom priznanju) ubili, poklali i zapalili oko 13.000 neboračkog, a to znaci nevinog muslimanskog stanovništva“.

- Zar se mogu zaboraviti Lazine, Grotulja, Kolašinski zatvor, Zabjelo, logori strijeljanja i ubijanja. Već u prvim javnim nastupima, čelnici „Ravnogorskog pokreta u Crnoj Gori“ (Ivan Miloševic – Vijesti, 3. V 2016.) pokazuju svoje mračno lice – poručujući Muslimanima i Bošnjacima „da se ne plaše“ (neće ih klati) ali moraju znati koja nacija ima „pravo prvenstva“ a ko su „građani drugog reda“ – podsjećaju oni na javne istupe „Ravnogoraca“.

Naglašavaju da još ima živih svjedoka četničkih zločina.

- Umjesto zastiđa i osude, na djelu je, nereagovanje državnog i političkog vrha, povampirenje četništva, rehabilitacija Draže Mihailovica, veličanje njegove uloge „rodoljuba i heroja“ i pripisivanje masovnih zločina- komunistima i partizanima. To je ravno zločinu – poručuju borci i naglašavaju da Crna Gora nije i neće biti Ravna Gora.

Amnestiranje

Iz SUBNOR-a ističu da neće dozvoliti bilo kakav izraz fašističkog djelovanja.

- Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da hitno ponište rješenje o registraciji NVO „Ravnogorski pokret“ – navodi se u saopštenju.

I Liberalna partija (LP) pozvala je MUP da ukine odluku o registrovanju „Ravnogorskog pokreta“.

- Crna Gora je prepoznata kao antifašistička zemlja, koja i danas slavi, kao državni praznik najmasovniji ustanak protiv fašizma u Evropi – 13. jul 1941. piše u saopštenju te stranke. Oni upozoravaju da ako se ne ukine rješenje to će značiti tiho amnestiranje zločina „koje pomenuta organizacija i danas otvoreno njeguje kao svoje nasljeđe“.

Istovremeno, kako navode, liberali će pokrenuti inicijativu da se državnim praznikom proglasi 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, kao i 15. novembar, Dan ZAVNO (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja) Crne Gore, kada su 1943. godine u Kolašinu rodoljubne antifašističke snage udarile temelje današnje Crne Gore.

Reagovala je i organizacija SOBNOR Crne Gore koja, takođe, traži ukidanje rješenja i upozorava da registracija „Ravnogoraca“ znaci oživotvorenje početničke ideologije.

- Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevđelije - poručili su oni.

R.D.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2016-05-06/#10/z